Search here:
Zenuwachtig voor je rijexamen? Wij geven 4 tips!

Het rijexamen is een spannend moment. Hier heb je naartoe geleefd en alles wat je hebt geleerd tijdens je automaat rijlessen komt nu samen. Best logisch dat je zenuwachtig bent. En een beetje gezonde spanning is ook helemaal niet verkeerd. Ga jij binnenkort afrijden en ben je nu al zenuwachtig voor je examen? In ons blog delen we 4 tips zodat jij zonder al te veel zorgen je rijexamen kunt doen.

Tussentijdse toets (TTT)

Weet je van jezelf dat je snel zenuwachtig bent? Vraag dan een tussentijdse toets aan. Tijdens deze tussentijdse toets rij je een examenroute met een examinator, zo kun je alvast wennen aan het idee.  Daarnaast mag je alvast één onderdeel uit het normale rijexamen afleggen zodat je dit tijdens het normale examen niet meer hoeft te doen. Daarnaast geeft de examinator tips voor je echte examen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Oefenen met je rijinstructeur

Je kunt het rijexamen ook alvast een keertje oefenen met je rijinstructeur. Hij of zij legt samen met jou een voorbeeld van een examenroute af en geeft aanwijzingen zoals je examinator dat ook zou doen. Jij kunt alvast wennen aan de manier van aanwijzingen geven en tijdens je rijexamen voelt het vertrouwder aan.

Faalangst rijexamen

Je kunt bij het CBR een speciaal rijexamen aanvragen als je last hebt van faalangst. Dit examen duurt 80 minuten en je mag tijdens het examen een time-out aanvragen. De examinator is gewend aan dit soort rijexamens en weet precies wat hij of zij moet doen. Heb je geen faalangst maar ben je wel zenuwachtig voor je rijexamen? Ook dan mag je een speciaal faalangst rijexamen doen. Dit examen is wel duurder dan een normaal rijexamen.

Eet een banaan

Deze tip klinkt misschien gek maar uit onderzoek is gebleken dat mensen minder stress ervaren als ze voor hun rijexamen een banaan eten. Daarnaast zorgen bananen voor een betere concentratie.

Nu jij!

Je kunt nu goed voorbereid op voor je rijexamen. Heb je toch nog een vraag? Of moet je nog beginnen met lessen. Vraag vandaag een proefles aan bij Automaat rijschool SamSam. Bel voor een afspraak.