Search here:
Voor- en nadelen automaat rijbewijs

Automaat rijden wordt steeds populairder. En als je het ons vraagt is dat helemaal niet zo gek. Het rijden in een automaat heeft namelijk veel voordelen. Maar zoals bij alles heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. In deze blog vertellen we je meer over de voor- en nadelen als je kiest om een automaat rijbewijs te halen.

Soorten automaten

Er zijn drie verschillende soorten automaten. Volautomaten, semi-automaten en halfautomaten. Het ligt helemaal aan jezelf wat je het fijnst vindt om te rijden. Onze automaat rijlessen worden in een volautomaat gegeven. Dit betekent dat je niet hoeft te koppelen of te schakelen. Dit doet de auto voor je.

Wat is een semi-automaat?

Een semi-automaat heeft aan het stuur een soort van flippers, hiermee bepaal je wanneer je schakelt. Een semi-automaat heeft vaak ook een volautomatische functie, maar deze werkt minder goed dan bij een volautomaat. Je voelt precies de overgang van versnellingen. Maar als je een automaat wilt rijden en tegelijk graag koppelt kan een semi-automaat een prima oplossing zijn.

Wat is een halfautomaat?

De halfautomaat heeft nog wel een koppelingspedaal maar het schakelen gebeurt nog wel automatisch. Je mag alleen in een halfautomaat rijden als je je automaat rijbewijs voor 30 september 2008 gehaald hebt. Als je je automaatrijbewijs na deze datum gehaald hebt mag je alleen in een semi- en een volautomaat rijden.

Voor- en nadelen automaat rijbewijs

Met een automaat rijbewijs mag je dus in twee soorten automaat rijden. Een volautomaat en een semi-automaat. De halfautomaat en de schakelauto mag je met je automaatrijbewijs niet besturen. Maar waar zitten de voor- en nadelen van een automaatrijbewijs? Die zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Voordelen automaat rijbewijs

  1. Een automaatrijbewijs is laagdrempelig. Wanneer je het bijvoorbeeld spannend vindt om te rijden kan het idee van een automaat rijden deze angst (deels) wegnemen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over het schakelen. En je kunt je volledig focussen op de weg en andere weggebruikers.
  2. Een automaatrijbewijs is duurzamer. Dit voordeel heeft ermee te maken dat steeds meer auto’s elektrisch zijn. En elektrische auto’s zijn altijd automaten. Vanaf 2030 moeten zelfs alle nieuwe personenauto’s die op de markt komen elektrisch zijn. Een automaat rijbewijs is dus een duurzamere keuze.

Nadelen automaat rijbewijs

  1. Rijden in de auto van iemand anders kan lastiger zijn met een automaat rijbewijs omdat je ouders, vriend of vriendin een schakelauto hebben. Daarnaast is een auto huren in het buitenland duurder. Je betaalt meestal meer voor een automaat dan voor een schakelauto. En het percentage automaten is in het buitenland lager dan in Nederland.
  2. Een ander nadeel waar je rekening mee moet houden is dat tweedehandsauto’s op de markt meestal niet elektrisch of automaat zijn. Wil je dus na het behalen van je rijbewijs direct een eigen auto kopen? Dan kan dat lastiger zijn. Maar niet onmogelijk natuurlijk.

Vraag een proefles aan!

Weet je na het lezen van deze blog zeker dat je je automaat rijbewijs wilt halen? Vraag vandaag een proefles aan bij Automaat rijschool SamSam en bel voor een afspraak.