Search here:
Leren rijden in een automaat

Leren rijden in een automaat. Automaat rijden wordt steeds populairder. Sommige automerken verkopen zelfs alleen maar automaat geschakelde auto’s. En de steeds populairder wordende elektrische voertuigen zijn ook automaten. Wil jij graag automaat gaan rijden en moet je je rijbewijs hiervoor nog halen? In deze blog vertellen we wat een automaat is. De voor- en nadelen van automaat rijden. En we behandelen de verschillen tussen een handgeschakelde auto en een automaat.

Wat is een automaat?

In een handgeschakelde auto moet je continue zelf schakelen. Een automaat auto doet dit werk voor je. Door een ingebouwd schakelsysteem kan een automaat zelf schakelen. Daarnaast heeft een automaat maar twee pedalen, gas en remmen. Tijdens het autorijden gebruik ja alleen je rechtervoet. In een automaat hoef je veel minder handelingen te verrichten waardoor je je volledig op de weg en het verkeer kunt focussen.

Waar staan de letters P, D, R en N voor?

Het is je misschien al eens opgevallen dat een automaat een pook heeft met vier letters. Moet je dan toch nog een beetje schakelen? Nee, maar de auto weet natuurlijk niet wanneer jij voor- of achteruit wilt rijden. Dat geef je met de pook aan. We leggen ze kort voor je uit:

P = park (parkeren) – Vervangt de handrem, je zet de auto in P als je geparkeerd staat.

D = drive (rijden) – Wanneer je je rem rustig loslaat begint de auto met rijden.

R = reverse (achteruit) – Wanneer je je rem rustig loslaat gaat de auto achteruit.

N = neutral (neutraal) – Gebruik je als je stilstaat maar je wilt de motor laten draaien.

Hoe leer ik rijden in een automaat?

De rijlessen in een automaat zijn hetzelfde als die van een handgeschakelde auto. Je leert de verkeersregels, het toepassen van de verkeersregels en je leert de rijvaardigheden aan die je nodig hebt om veilig de weg op te gaan. Het enige wat je niet hoeft te leren is schakelen en koppelen. Doordat dit niet hoeft kun je je volledig focussen op je rijvaardigheid en het verkeer.

Voor- en nadelen van automaat lessen

Een automaat rijbewijs heeft veel voordelen. Je hoeft minder handelingen te verrichten tijdens je rijles en als je je rijbewijs hebt. Ook kun je je volledig concentreren op het verkeer waardoor je veiliger rijdt.

Als je een automaat rijbewijs haalt krijg je een aantekening op je rijbewijs. Dit betekent dat je niet in een handgeschakelde auto mag rijden. Dit heet een rijbewijs B met code 78. Is dit erg? Wij vinden van niet. Automaat rijden is tenslotte de toekomst en als je last hebt van enorme zenuwen, faalangst of ADHD is dit rijbewijs een fijne oplossing.

Vraag een proefles aan

Wil jij leren rijden in een automaat en je automaat rijbewijs halen? Bel en vraag een proefles aan. Heb je toch nog een vraag? Ook dan kun je ons bellen. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen!