Search here:
Automaat rijden rijden

Automaat rijden, hoe werkt dat?

Als je in een automaat rijdt hoef je niet handmatig te schakelen. De auto doet dit voor jou. Er zit dus geen koppelingspedaal in de auto, maar alleen een rem en een gaspedaal. Je gebruikt tijdens het rijden in een automaat dan ook alleen je rechtervoet. Dit is gelijk het grootste verschil tussen een schakel- en automaat auto.

In een automaat auto heb je een bedieningshendel met verschillende automaat standen. Per auto verschilt het welke automaat standen er op staan, maar standaard vind je de volgende standen:

  • P staat voor park, parkeren.
  • R is de achteruitrijstand en staat voor reverse
  • N staat voor neutral, ookwel ‘in zijn vrij’ genoemd
  • D betekent drive, de rijstand

Een automaat auto blijft stilstaan zolang je de rem ingetrapt houdt. Zodra je het rempedaal loslaat, begint de auto te rijden. Met het gaspedaal kan je de snelheid verder verhogen.

Wil je leren rijden in een automaat? Maak hier een afspraak voor een proefles. Dan nemen we alle tijd om je nog meer uit te leggen over automaat rijden.

Voordelen automaat rijden

Je hoeft minder handelingen uit te voeren in een automaat auto dan in een schakelauto. Dit zorgt voor een grotere focus op de weg, een hoog bedieningsgemak en meer veiligheid. Hiernaast is een automaat rijbewijs is goedkoper. Je hoeft namelijk niet te leren schakelen. Dit scheelt dus flink wat lessen.

Nadelen automaat rijden

Als je je rijbewijs met een automaat haalt, krijg je een aantekening in je rijbewijs dat je niet in een schakelauto mag rijden. Wil je in de toekomst toch in een schakelauto rijden, dan moet je het praktijkexamen met een schakelauto halen bij het CBR. Met een regulier rijbewijs B mag je wel in beide soorten voertuigen rijden.

Rijschool
SamSam
Automaatrijles

Privé automaat rijles

Rijschool SamSam is de specialist in automaat rijles. We doen niet anders! Hierdoor kunnen wij je het automaat rijden sneller en beter aanleren dan rijscholen die ook schakelles geven. Daarnaast les je bij ons altijd privé (je hoeft geen andere leerlingen op te halen), krijg je het volle uur les en geniet je van onze lage tarieven.

Tarieven

Automaatrijlessen kosten €60 per uur

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op

bijzondere rijlessen

Rijangst, faalangst, adhd of autisme

Privé rijles

Je krijgt bij ons altijd privé rijles

Maak nu een afspraak voor een proefles automaat